Data: 23.11.2022
Orele: 18:00 – 19:30
Locatie: ZOOM
Plata: gratuit
Facilitator: Oana Cobeanu
O perspectivă Schema Therapy asupra Tulburării de Deficit de Atenție și Hiperactivitate la copii și adolescenți
Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) este o tulburare comportamentală și emoțională, cu debut în copilărie, fiind una din cele mai frecvent diagnosticate tulburări de sănătate mintală din perioada copilăriei. Prin cele trei elemente centrale ale sale – hiperactivitatea, impulsivitatea și deficitul de atenție -, dar și prin tulburările asociate (emoționale, relaționale, comportamentale) ADHD-ul poate avea un impact negativ semnificativ asupra calității vieții unui copil.
În prezent, terapia cognitiv-comportamentală este forma standard de psihoterapie folosită în tratamentul tulburării, aceasta fiind eficientă în reducerea simptomelor și a impactului acestora asupra vieții de zi cu zi. Totuși, impactul acestor rezultate este redus, mai ales în ceea ce privește generalizarea acestora în afara spațiului terapeutic.
Terapia centrată pe scheme își propune să umple acest gol, punând accentul pe experiențele de viață care au dus la formarea schemelor dezadaptative și modurilor de coping (concepte centrale în această abordare psihoterapeutică), atât la copii, cât și la părinții acestora. Astfel, pe lângă atenția acordată copilului, terapia centrată pe scheme aduce în procesul de tratament și părinții, bunicii, și implică mai departe contextul extins de funcționare al copilului (de ex., atenție specială acordată relațiilor pe care copilul și le construiește cu profesorii și colegii, susținerea acestor relații prin coaching-ul profesorilor etc.).
În cadrul acestui workshop, Dr. Psih. Oana Cobeanu va aborda 1. conceptualizarea simptomatologiei și mecanismelor ADHD, 2. structura intervenției psihoterapeutice în ADHD și 3. coaching-ul părinților și profesorilor pentru susținerea copiilor cu acest diagnostic, prin prisma terapiei centrate pe scheme.