despre Schema Therapy

Schema Therapy (ST) sau terapia schemelor este o modalitate terapeutică complexă, ce integrează într-un model unitar și coerent, elemente din mai multe forme de psihoterapie precum: terapie psihodinamică, terapie gestalt și experiențială etc.

Această formă de terapie a venit ca o completare a modelelor clasice de terapie cognitiv-comportamentală pentru a se adresa clientilor cu tulburări rezistente la formele deja consacrate de terapie și tocmai de aceea include tehnici și metode dovedite ca fiind eficiente, pe care le asamblează într-o modalitate unică și inovativă.

Conceptele principale din ST sunt: schemelemodurile și nevoile, pe de-o parte si re-parenting-ul limitat și confruntarea empatică pe de alta.

Schemele sunt structuri psihice repetitive ce se activează în anumite momente și cuprind elemente de cogniție, emotie și stări fiziologice. Aceste structuri sunt formate în copilarie și adolescență prin frustrarea toxică a nevoilor de bază sau îndeplinirea acestora într-o manieră neadecvata și ele sunt întarite apoi de-a lungul vieții prin declanșarea unor cicluri repetitive de comportamente dezadaptative.

Modurile schemelor pot fi intelese ca fatete sau parti diverse din noi – voci interioare care se manifesta o data ce o schema este activata. Aceste parti gandesc, simt si actioneza in diverse modalitati pentru a gestiona schema care a fost declansata de un anumit element activator. Modurile comunica intre ele si manifestarea lor se traduce intr-un adevarat teatru interior, in care diversele parti din noi incearca sa negocieze rezolutia unei probleme interioare reprezentata de schema activata.

Nevoile sunt elementele de baza in jurul carora schemele se constituie si modurile se manifesta. Ele sunt neconditionate si innascute si nu pot fi negociate sau combatute ca fiind gresite sau rele. Putem negocia modalitatea de indeplinire a unei nevoi dar nu si existenta ei. In functie de cat de mult nevoia respectiva este legata de supravietuire – fie ea fizica sau emotionala, neindeplinirea ei va fi interpretata in plan intern ca o situatie problematica ce trebuie rezolvata.

Re-parenting-ul despre care se vorbeste in ST face referire in primul rand la tipul de relatie pe care terapeutul il va avea cu clientul sau: terapeutul va prelua un rol de parinte si va indeplini nevoile frustrate ale clinetului sau in limita cadrului oferit de relatia terapeutica. Prin intermediul acestei relatii reparatorii, clientul isi poate rescrie scenariul de viata exprimat prin credintele disfunctionale, emotiile neadecvate si comportamentele deficitare.

Confruntarea empatica este un alt element fundamental in ST, ea completand, alaturi de re-parenting, arsenalul de tehnici fundamentale/principii ce stau la baza modalitatii de vindecare prin aceasta forma de psihoterapie. Se considera deci ca terapeutul e nevoie sa fie atat parinte hranitor cat si un element de siguranta pentru client, ajutandu-l pe acesta sa internalizeze limite sanatoase si sa dobandeasca astfel o buna capacitate de auto-reglare.

Metode terapeutice in Schema therapy

Terapia schemelor pentru terapie individuala

Prima și cea mai importantă formare în ST este cea pentru lucrul individual. Ea presupune învațarea unor tehnici și metode ce pot fi aplicate în lucrul cu adultii, în terapia individuală cu aceștia.

ST ca metodă terapeutică aplicată in lucrul individual aduce la viata un intreg univers al dinamicii interioare și ii ajuta pe clienti sa vada, să recunoasca si sa se conecteze cu aceasta dinamica pentru a o putea recunoaste si schimba.

Sesiunile individuale de ST  parasesc cercul restrans al discutiilor despre dificultatile personale si devin mult mai dinamice si vii datorita tehnicilor folosite precum imageria sau lucrul cu scaunele (jocuri de rol si moduri). Un element extrem de important de noutate este felul in care aceasta metoda aduce la viata dinamica interna a individului, obiectivand-o prin tehnicile experientiale, schimband-o prin tehnicile cognitive si comportamentale si ajutand persoana sa isi rescrie propriul scenariu de viata pentru a trai in mod diferit un nou scenariu ales de data asta de partea lui de Adult Sănătos.

ST-cupluTerapia Schemelor pentru Cuplu și Familie

Jeffrey Young susține că iubim în felul în care am fost iubiți și am fost învățați să iubim în copilărie – în relațiile noastre din viața adultă, istoria noastră de viață și tiparele noastre de gândire ne predispun la a repeta povești de iubire din trecut deoarece atunci când ne simțim vulnerabili în relație strategiile noastre de a face față se activează automat. Unele cupluri neagă orice probleme, chiar dacă se ajunge la separare sau divort, iar acolo există de fapt o lungă istorie de conflicte ascunse care stau la baza deteriorării relației acestora.

Pornind de la această idee că facem chimie cu anumite persoane pentru că de fapt recunoaștem anumite tipare, Jeffrey Young, Eckhard Roediger  și Chiara DiFrancesco au adaptat abordarea individuală a lucrului cu scheme și moduri la o abordare de cuplu.

Schemele și modurile ajută la constituirea unui cadru comprehensiv pentru a întelege dinamica relațională, mai ales la nivelul modurilor. Intervenția terapeutică în cuplu este concentrată mai mult pe aspecte de interacțiune a modurilor prin care răspundem la activarea schemelor și pe oprirea ciclului disfuncțional de interacțiune dintre parteneri și orientarea acestora pe exprimarea sănătoasă a propriilor nevoi.

ST-grupuriTerapia schemelor pentru grupuri

Terapia schemelor în lucrul cu grupurile a fost fondată și dezvoltată de Joan Farell și Ida Show în Statele Unite ale Americii, datorită lucrului lor cu pacienții borderline și descoperirii felului în care ceea ce ele făceau se îmbina și se asemăna atât de mult cu modelul conceptual de terapia schemelor al lui Jeffrey Young. Modelul propus pentru lucrul cu grupurile cuprinde atât metode din terapia schemelor aplicată în lucrul individual, cât și adaptări proprii aduse de cele doua fondatoare, care iau în calcul inclusiv descoperirile din cercetare făcute de Arnoud Arntz și colaboratorii săi.

Ideea centrală a terapiei schemelor pentru grupuri are la baza un concept esențial pentru acest tip de terapie: reparentarea limitată. În terapia de grup centrată pe scheme se lucreaza întotdeauna cu 2 terapeuți, în așa fel încât aceștia să alcătuiască o diadă parentală, oferind un nou model de părinți, mai buni, și un nou model de relație, atât unul cu altul cât și cu pacientul și ceilalți membrii ai grupului. Un mare avantaj al terapiei de grup este că, în afară de diada parentală, fiecare membru al grupului are parte și de frați sau surori, împreună cu ei putând exersa noi moduri de socializare, de rezolvare a conflictelor, rescriind în acest fel experiențele relaționale disfuncționale din trecut.

ST-Copii-si-AdolescentiTerapia schemelor pentru copii si adolescenti

ST pentru copii și adolescenti porneste de la conceptele de baza ale ST pentru lucrul cu adulții, adăugând multă creativitate și elemente ludice în așa fel încât să explice pe limba și înțelesul clienților săi atât dificultatea cu care aceștia se confruntă, cât ți solutiile pentru a lucra in mod eficient cu aceasta dificultate.

Adaptarea tehnicilor clasice de ST la lucrul cu copiii si adolescentii a fost facuta de mai multi autori si este in continuare dezvoltata de cei care lucreaza cu aceasta categorie de clienti. Utilizarea marionetelor, a teatrului de papusi, jocurilor de masa, obiectelor tranzitionale si a jocului in general sunt elemente extrem de importante pentru a putea sa ii tina pe clienti angajati si activi. Aceste modalitati creative de interactiune ii pot ajuta pe copii si adolescenti nu doar sa inteleaga felul in care psihicul lor functioneaza dar si modalitatile prin care pot rezolva anumite dificultati, mentinandu-I in acleasi timp interesati si motivati in proces.

Ne poti gasi la

cursuri formare si certificare