Încarc Evenimente

Avem bucuria de a anunța o nouă grupă de formare în terapia centrată pe scheme, organizată de Oana Cobeanu, prin filiala Cluj a Institutului Român de Schema Therapy (IRST) (acreditat de Colegiului Psihologilor din România și recunoscut de Societatea Internațională de Schema Therapy). Evenimentul este susținut de David Edwards, unul dintre cele mai renumite nume la nivel internațional în terapia centrată pe scheme și va fi axat pe teoria și tehnicile acestui tip de terapie. Holo.Psihologie pentru comunitate ni se alătură și de această dată ca partener, susținător de lungă durată al evenimentelor dedicate terapiei centrate pe scheme.

Suntem deosebit de recunoscători pentru frumoasa colaborare cu prof. David Edwards, care a acceptat de fiecare dată invitația noastră de a susține formarea de bază, pentru profesioniștii din România. Dincolo de profesionalismul de care dă dovadă, prof. Edwards transmite cursanților acea căldură și siguranță emoțională pe care ne dorim să o oferim clienților, la rândul nostru, în rolul de terapeuți.

 

DESPRE TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME

Terapia centrată pe scheme a fost concepută de Jeffrey Young în anii ‘90 și este o formă de terapie eficientă în conceptualizarea și tratarea tulburărilor de personalitate, dar și a altor probleme de sănătate mintală. Aceasta este o formă de terapie integrativă care îmbină tehnici din diferite abordări terapeutice (cognitiv-comportamentală, teoria atașamentului, Gestalt, psihodramă și altele).

Schemele dezadaptative timpurii sunt tipare psihologice de lungă durată care ghidează felul în care percepem lumea din jurul nostru, pe ceilalți, dar și pe noi înșine. Schemele dezadaptative se formează în copilărie sau adolescență și sunt rezultatul interacțiunii dintre trăsăturile de temperament și neîndeplinirea nevoilor emoționale de bază, precum: nevoia de atașament securizant, de protecție, iubire, grijă, validare, autonomie, spontaneitate, joacă, limite sănătoase, exprimarea liberă a emoțiilor.

Atunci când aceste scheme sunt activate, noi avem gânduri automate negative, credințe disfuncționale și resimțim emoții negative intense. Pentru a face față acestor trăiri dezvoltăm diferite stiluri de coping (numite și moduri de coping) – de cedare, de evitare sau  de supracompensare. Astfel, ajungem să ne comportăm în moduri care ne îndepărtează de propriile nevoi, ne blochează și ne mențin suferința.

Un alt concept important în terapia centrată pe scheme este acela de moduri. Este un concept care se referă la un set de răspunsuri emoționale și comportamentale la diferite scheme activate, ce pot fi observate într-un anumit moment. Există moduri sănătoase (Copilul Autentic și Adultul Sănătos), moduri de copil care suferă (Copilul Vulnerabil), moduri de părinte disfuncționale (Părinte Punitiv, Părinte Exigent) și moduri de Coping.

 

Obiectivul terapiei centrate pe scheme este de a sparge aceste tipare dezadaptative de viață prin:

 • Construirea sau întărirea modului de Adult Sănătos – care ajută clienții să gestioneze modurile disfuncționale
 • Găsirea și vindecarea Copilului Vulnerabil – a acelor părți care au suferit
 • Reducerea puterii modurilor disfuncționale de Părinte – introiecțiile adulților
 • Înlocuirea modurilor de coping disfuncționale cu moduri de coping sănătoase

 

DESPRE EVENIMENT

CUI SE ADRESEAZĂ EVENIMENTUL?

Evenimentul se adresează tuturor terapeuților și psihologilor clinicieni care doresc să-și îmbogățească cunoștințele și experiența în ceea ce privește terapia centrată pe scheme, aducând în plus posibilitatea certificării internaționale în acest tip de terapie.

Pentru cei care sunt interesați de certificarea oferită prin intermediul Societății Internaționale de Schema Therapy e nevoie de câteva precizări:

 • Certificarea poate fi oferită doar celor care au absolvit un Master în domeniu și au un atestat de liberă practică ca psihoterapeut în țara în care practică psihoterapia. Conform noilor cerințe ale Societății Internaționale de Terapia Schemelor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2021, cei care doresc să urmeze etapele de certificare in Terapia schemelor vor trebui sa parcurgă formarea de bază (însumând 40 de ore de formare), doar după ce îndeplinesc deja criteriile de certificare. Astfel, la momentul înscrierii la formarea de bază trebuie să aibă deja un master absolvit în domeniul psihologiei și să dețină un atestat de liberă practică, în regim autonom, în psihoterapie. După data de 1 septembrie 2021, toți cei care vor face formarea de bază fără a îndeplini aceste criterii vor fi nevoiți să repete formarea în momentul în care doresc să înceapă certificarea și îndeplinesc deja criteriile mai sus menționate. Institutul nostru va oferă posibilitatea de a repeta formarea de bază plătind doar jumătate din prețul acesteia, dacă prima formare a fost făcută alături de noi (IRST, AHPCC, HOLO).
 • În plus față de acest curs de formare este nevoie și de un număr de ore de supervizare. În funcție de tipul de certificare pentru care se optează, acestea pot fi 20 sau 40 de ore. Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina schematherapy.ro – certificare si supervizare, sau pagina Societății internaționale de Schema Therapy- https://schematherapysociety.org/

Mai multe detalii referitoare la formarea în terapia centrată pe scheme găsiți la acest link:

https://schematherapysociety.org/page-19653

Cursul de formare este acreditat la Colegiul Psihologilor din România. Vor fi acordate 48 credite, acoperind ambele module de formare (nu vor fi acordate credite pe un singur modul).

Cursul se va desfășura în limba engleză și va beneficia de traducere simultană.

 

CE VOI AFLA ÎN CADRUL ACESTUI EVENIMENT?

 • O introducere istorică și prezentarea conceptelor principale din terapia centrată pe scheme.
 • Evaluare și conceptualizare în terapia centrată pe scheme.
 • Principiile psihoterapiei experiențiale și aplicarea tehnicilor din psihoterapia experiențială: imagerie dirijată, rescrierea scenariilor în imaginar, tehnica punții afective pentru reparentarea Copilului Vulnerabil, tehnica scaunelor
 • Evaluarea avantajelor și dezavantajelor unui mod de coping
 • Folosirea tehnicilor cognitive în abordarea terapiei centrate pe scheme.
 • Confruntarea modurilor de Părinte Punitiv sau Exigent
 • Lucrul pe relație în terapia centrată pe scheme

1) Reparentare limitată, proiecție și confruntare empatică.

2) Testarea distorsiunilor cognitive legate de terapeut

 

UNDE:

Acest eveniment a fost regândit pentru a avea loc online!

În urma evaluării situației la nivel național și internațional și a consultărilor cu prof. Edwards, am decis să păstrăm acest eveniment în format online, dat fiind că în aceste momente considerăm că este important să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, minimizând pe cât de mult putem riscurile.

Linkul de acces va fi trimis participanților în urma achitării taxei aferente acestui modul.

Perioada de desfășurare a evenimentului este 17-20 octombrie 2021.

Durata primului modul al formării de bază este de 4 zile (2 ore în prima zi si respectiv 6/zi în următoarele trei zile), iar prezența este obligatorie pentru eliberarea diplomelor cu credite COPSI, respectiv certificării ulterioare internaționale.

CINE ESTE DAVID EDWARDS?

– Psiholog clinician, formator și supervizor cu peste 35 de ani de experiență în domeniul psihoterapiei, acreditat de International Society of Schema Therapy (ISST);

– Profesor la Rhodes University, Africa de Sud;

– Membru asociat al Societății Britanice de Psihologie;

– Membru fondator și diplomat al Academiei de Terapie Cognitivă, specializată în formare și certificări, și care stabilește standarde la nivel internațional pentru terapia cognitivă, așa cum a fost ea elaborată de Aaron T. Beck.

– Fost președinte al International Society of Schema Therapy.

AGENDA EVENIMENTULUI

Ziua 1 – 2 ore

16h30 – 18h30 O introducere istorică și prezentarea conceptelor principale din terapia centrată pe scheme.

Ziua 2 – 6 ore

09h30 – 11h00 Continuarea prezentării conceptelor de bază. Demonstrație video și discuții pe tema unei sesiuni de terapie cu Jeffrey Young.

Pauză de cafea

11h30 – 13h00 Evaluare și conceptualizare în terapia centrată pe scheme.

Pauză de prânz

15h00 – 16h30 Continuare cu evaluare și conceptualizare în terapia centrată pe scheme. Terapia centrată pe scheme ca terapie validată științific.

Pauză de cafea

16h45 – 18h15 Exercițiu de grup – imagerie dirijată și feedback.

18h15 – 18h30 Întrebări, feedback, sumarizare

Ziua 3 – 6 ore

09h30 – 11h00 Principiile psihoterapiei experiențiale.

Pauză de cafea

11h30 – 13h00 Exercițiu experiențial 1: Imagerie dirijată cu accent pe ideea de siguranță (safe place) și tehnica punții afective pentru reparentarea Copilului Vulnerabil.

Pauză de prânz

15h00 – 16h30 Tehnici de imagerie, rescriere/reconstruire în imaginar și chair work (de ex. tehnica scaunului gol).

Pauză de cafea

16h45 – 18h15 Exercițiul experiențial 2: Evaluarea avantajelor și dezavantajelor unui mod de coping

18h15 – 18h30 Întrebări, feedback, sumarizare

Ziua 4 – 6 ore

09h30 – 11h00 Folosirea tehnicilor cognitive în abordarea terapiei centrate pe scheme.

Pauză de cafea

11h30 – 13h00 Exercițiu experiențial 3: Terapeutul confruntă și alungă părintele punitiv sau exigent.

Pauză de prânz

15h00 – 16h30 Lucrul pe relație în terapia centrată pe scheme 1): Reparentare limitată, proiecție și confruntare empatică.

Pauză de cafea

16h45 – 18h15 Exercițiu experiențial 4: Lucrul pe relație în terapia centrată pe scheme; testarea distorsiunilor cognitive legate de terapeut

18h15 – 18h30 Întrebări, feedback, sumarizare

COSTUL FORMĂRII DE BAZĂ ȘI DETALII LEGATE DE PLATĂ

Prețul cursului este de 1800 RON/modul, cursul incluzând două module în total. Cel de-al doilea modul va fi organizat la începutul anului 2022.  Pentru cei  care au urmat deja un program de formare în terapia centrată pe scheme sub egida HOLO, AHPCC sau a Institutului Român de Schema Therapy, se acordă un preț special de 1600 RON utilizand cup0nul DM96J5MS

Total locuri disponibile: 20

Detalii

Începe:
17/10/2021 @ 16:30
Se termină:
20/10/2021 @ 18:30
Categorie Eveniment:

Bilete

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Bilete are no longer available

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top