Încarc Evenimente

World Schema Therapy Day A day to share knowledge, exchange ideas, build bridges and foster collaboration.

Ziua Mondială a Terapiei Schemelor. O zi pentru a împărtăși cunoaștere, a schimba idei, a construi legături și promova colaborarea.

 

Invitați speciali:

 

Psih. Dr. Cristina Sterie, președinta Institutului Român de Schema Therapy (IRST)

Prof. Univ. Dr. Aurora Szentágotai-Tătar, psiholog clinician și psihoterapeut, director al Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific, Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai

Prof. Dr. David Edwards, fost președinte al Societății Internaționale de Terapia Schemelor (ISST), director al Institutului de Terapia Schemelor din Africa de Sud.

Prof. Dr. Paul Kasyanik, director al Institutului de Terapia Schemelor din St. Petersburg, Rusia

Colegele noastre, Psih. Roxana Nicolau – Vicepreședinta IRST, trainer și supervizor ST și Psih. Dr. Diana Teodorescu, director al IRST Iași, trainer și supervizor ST

 

Gazdele noastre: Psih. Dr. Oana Cobeanu, director Filiala Cluj a IRST și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

 

Data de 12 octombrie 2008 este data la care Societatea Internațională de Terapia Schemelor (ISST) a fost înființată în Coimbra, Portugalia. Însă Dr. Jeffrey Young  a început să dezvolte terapia schemelor (ST) încă de la mijlocul anilor ’80, încercând să sprijine pacienții cu tulburări de personalitate care nu beneficiau suficient în urma terapiei cognitiv-comportamentale tradiționale. Tehnicile și conceptele dintr-o gamă largă de abordări psihoterapeutice au fost integrate într-un cadru unificator cu scopul de a combina sinergic punctele forte ale fiecăreia. Dr. Young a stabilit primul Institut de Terapia Schemelor în anii ’90 în Manhattan. Adoptată de mulți clinicieni din Statele Unite, Europa și Asia, terapia schemelor a ajuns în atenția cercetătorilor psihologi din Olanda care lucrau la un studiu de amploare asupra tratamentelor pentru tulburarea de personalitate borderline. Au fost demarate astfel cercetările asupra acestui tip de terapie, astăzi existând mai multe linii de cercetare în curs de desfășurare, atât în teoria, cât și în tehnicile terapiei schemelor, alături de numeroase programe de formare pentru certificare. Toate acestea au condus la o creștere a interesului pentru terapia schemelor între clinicienii și pacienții din întreaga lume. Aplicarea acestui tip de terapie s-a extins asupra clienților cu tulburare de personalitate narcisică, pacienților cu tulburări de personalitate din clusterul C, iar în prezent, sunt din ce în ce mai multe studii care arată eficiența terapiei schemelor pentru o categorie mai largă de pacienți, ce nu răspund tratamentelor clasice.

În România, programele de certificare formală în Terapia Schemelor au fost inițiate în paralel, la București și la Cluj-Napoca, începând cu anul 2016. Anterior acestei date, ne-am bucurat să îl avem invitat pe Dr. Jeffrey Young la Cluj încă din 2010, prin intermediul seriei de evenimente Meeting of the Minds organizate la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB, department condus atunci de Prof. Univ. Dr. Daniel David, acesta fiind și inițiatorul proiectului. Un alt invitat deosebit al acestei serii de evenimente a fost și Dr. Thomas Dowd, prin grija căruia am început colaborarea la Cluj-Napoca cu prof. David Edwards, unul dintre cei doi formatori străini care au inițiat programele de certificare internațională în ST în România. Facilitatorul primului grup de psihoterapeuți formați în ST din România, Paul Kasyanik, este în prezent directorul institutului de Schema Therapy din St. Petersburg, Rusia. El a fost invitat la București, în 2016, de către Asociația de Hipnoterapie și Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală, la recomandarea  lui Joan Farel. În 2018 a fost organizat la Cluj-Napoca și cel de-al doilea grup de formare, avându-l ca facilitator pe Prof. David Edwards. Nu peste mult timp era înființat Institutul Român de Schema Therapy și restul, după cum se spune, este istorie.

Vom afla împreună mai multe despre activitatea IRST în deschiderea evenimentului de la Psih. Dr. Cristina Sterie, președinta IRST. Suntem onorați să îi avem ca invitați mai departe pe Prof. Univ. Dr. Aurora Szentágotai-Tătar, pe Prof. David Edwards (online) și pe Paul Kasyanik (online), fiecare aducând în atenția noastră câte puțin din istoricul, dar și din prezentul și viitorul ST și al comunității ce se construiește în România în jurul ei. Ne bucurăm să le avem alături pe colegele noastre, Roxana și Diana care ne vor ancora în ceea ce înseamnă călătoria unui psihoterapeut în lumea ST. 

 

Cui se adresează acest eveniment?

 

Psihoterapeuți formați în ST, Psihoterapeuți interesați de ST, Psihologi clinicieni, Consilieri

 

Unde și când?

 

12 octombrie 2024 – față în față la Cluj-Napoca și online pe Zoom. Vom fi găzduiți de colega noastră Psih. Dr. Oana Cobeanu, directorul Filialei Cluj a IRST, alături de partenerii noștri de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în sala Tonitza. Link-ul de Zoom va fi trimis către cei care vor bifa prezența online la înscriere, pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

 

Agenda propusă a evenimentului:

10:00 – 10:30 – Prezentare Psih. Dr. Cristina Sterie

10:30 – 11:00 – Prezentare Prof. David Edwards

11.00 – 11.30 – Prezentare Prof. Univ. Dr. Aurora Szentágotai-Tătar – Rolul schemelor dezadaptative timpurii în singurătate

11.30 – 12.00 – Prezentare Paul Kasyanik

12.00 – 12.30 – Prezentare Psih. Dr. Diana Teodorescu – Abordări inovative ale protocolului ST-CA

12:30 – 13.00 – Prezentare Psih. Roxana Nicolau – Supervizarea în procesul de certificare a terapeuților: o necesitate pentru calitate și standardizare în practica profesională

13.00 – 14:00 – Sesiune Q&A & Networking

 

Cristina Sterie este psiholog principal, formator și supervizor în psihologie clinică, consiliere și psihoterapie cognitiv-comportamentală, secretar general în cadrul Asociației de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv- Comportamentala. Cristina are o acreditare avansată în Psihoterapia centrată pe scheme (Schema Therapy) și formări în hipnoza clinică si ericksoniană, consiliere și psihoterapii scurte, colaborative, centrate pe resurse și soluții, psihoterapie sistemica: cuplu, copil, familie, psihoterapie scurtă-strategică și analiza tranzacțională. Din 2018 este președinta Institutului Român de Schema Therapy, iar din 2020 coordonator de certificare al Societății Internaționale de Schema Therapy (ISST).

 

​​

Aurora Szentágotai-Tătar este profesor în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai și director al Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific. Este psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental. Interesele sale clinice și de cercetare includ intervențiile psihologice validate științific, mecanismele psihopatologiei și factorii care contribuie la fericire și starea de bine.

 

David Edwards este psiholog clinician, psihoterapeut, formator și supervizor cu peste 35 de ani de experiență în domeniul psihoterapiei, acreditat de International Society of Schema Therapy (ISST), Profesor la Rhodes University, Africa de Sud, membru asociat al Societății Britanice de Psihologie, membru fondator și diplomat al Academiei de Terapie Cognitivă, specializată în formare și certificări, și care stabilește standarde la nivel internațional pentru terapia cognitivă, așa cum a fost ea elaborată de Aaron T. Beck și fost președinte al ISST (schematherapysociety.org). 

 

Paul Kasyanik este membru deplin ISST, terapeut avansat de Schema Therapy, Supervizor/Trainer acreditat – Schema Therapy pentru lucrul individual, copii – adolescenți și grup. De asemenea, este director al programului de training și certificare din cadrul Institutului de Schema Therapy din Sankt-Petersburg precum și fost membru al Comitetului Executiv ISST, fost coordonator de certificare și cercetare al ISST.

 

Diana Teodorescu este terapeut avansat de Terapia Schemelor, trainer și supervizor ST-Individual, ST-Copii și adolescenți, ST-Grupuri, certificat ISST, membru în Comitetul ST-CA și in comitetul ST-Grupuri al Societății Internaționale de Schema Therapy. Diana este coordonatorul Filialei Iași a IRST. De asemenea, este trainer și supervizor în CBT, IFTECC Iasi, afiliat  EABCT și Profesor Asociat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

 

Roxana Nicolau este psiholog clinician și psihoterapeut supervizor și formator avizat de către Colegiul psihologilor din România. La nivel internațional este terapeut certificat de ISST pentru Schema Therapy Individual, cât și pentru Schema Therapy pentru cupluri. Cofondatoare și Vicepreședinte al Institutului Român de Schema Therapy, Roxana este membru activ al ISST din 2012, interesul ei pentru îmbunătățirea și clarificarea politicilor de certificare profesională la nivel internațional orientând-o ca voluntar în Comitetul de Certificare pentru țările emergente după ce a colectat diverse problematici din poziția de Coordonator Național și Regional de Certificare a ISST pentru România, Moldova și Bulgaria. 

 

Oana Cobeanu este directorul Filialei Cluj a Institutului Român de Schema Therapy, terapeut format în Schema Therapy, psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România, doctor în psihologie, cu o experiență de peste 15 ani în terapie individuală, respectiv peste 7 ani în activități de predare și training, în mediul academic și privat.

Detalii

Dată:
12/10/2024
Oră:
10:00 - 14:00
Price:
Gratuit
Categorie Eveniment:

Bilete

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Bilete are no longer available
Go to Top