Oana Cobeanu

Coordonator Filiala Cluj

Relația mea de lungă durată cu rolul de psihoterapeut a început acum mult timp, încă de pe vremea când nu știam să îmi definesc așa viitorul, dar ascultam cu interes și fascinație oamenii, vedeam lumea prin ochii lor, căutam răspunsuri și rezolvări, încercând să înțeleg cât mai mult din ce îi pune în mișcare. A fost nevoie de câțiva ani buni, studii și formări, experiență terapeutică și obstacole personale pentru a întoarce această preocupare și către mine însămi și astfel să pot trece mai departe într-o nouă etapă, personală și profesională. Acest moment va rămâne mereu asociat pentru mine cu aprofundarea terapiei centrate pe scheme, sub ghidajul a doi mentori deosebiți, Thomas Dowd și David Edwards, alături de o comunitate armonioasă de colegi și terapeuți.

Experiența avută în acest context mi-a dat posibilitatea să învăț să lucrez terapeutic la un nivel mai profund, să am mai multă încredere în capacitatea mea de a fi un terapeut autentic și să pot integra într-un cadru flexibil experiența și cunoștințele acumulate pe parcursul anilor. Relația mea de lungă durată cu rolul de psihoterapeut a trecut într-adevăr într-o altă etapă.

Începuturile rămân însă mereu relevante. M-am născut la Galați și păstrez o afecțiune aparte pentru locurile în care am copilărit. Deși consider că am rădăcini puternice, cel mai mult și cel mai mult iubesc călătoria; la mică distanță vin cărțile. Familia mea este cea care îmi oferă contextul pentru toate acestea și fără care nici o călătorie nu ar fi completă. Mi-am început studiile universitare la Iași, am continuat la Cluj-Napoca (unde și profesez în prezent la Clinica Nouă) și am încercat constant să iau contact cu ce se întâmplă în afara universului meu profesional. Așa au început colaborările cu Thomas Dowd și apoi cu David Edwards și șirul de evenimente de terapie centrată pe scheme organizate la Cluj, în cadrul proiectului meu drag, Holo. În mod natural a urmat colaborarea cu Institutul Român de Schema Therapy, din care astăzi mă bucur să fac parte. Am crezut mereu în comunități și în lucrul în echipă, iar locul în care mă aflu astăzi îmi arată că se poate să creștem împreună.

            Preocupările mele principale se concentrează de câțiva ani pe specializarea în psihoterapia copilului și adolescentului, alături de dezvoltarea constantă în terapia individuală a adulților. Nu în ultimul rând, rămân mereu ancorată în prima mea pasiune profesională, psihoterapia în context medical. Cred tare mult în necesitatea intervizării și supervizării și încerc pe cât posibil să trăiesc conform credințelor mele. Mă entuziasmează constant să predau și am bucuria de a lucra cu masteranzi în Psihologia Sănătății Publice și Clinice la Cluj.

Privind în urmă pot să spun că sunt astăzi acolo unde mi-aș fi dorit și unde cred că pot face bine, pentru oameni și împreună cu ei.

 

Oana Cobeanu

O poti contacta pe Oana aici:

    You can find us at

    classes and seminars